fbpx
+36 30 555-0542 info@b3ingatlan.hu

Energetikai tanúsítvány változás 2023. novembertől

2023. november 1-től változik a 176/2008. (VI.30.) Korm. rendelet, az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról. 

MI VÁLTOZIK?

A legfontosabb változás az új energetikai tanúsítványban többek között, hogy a jelenlegi 10 év helyett 5 év lesz a tanúsítványok érvényességi ideje, illetve, hogy a jövőben nem lesz kötelező a tanúsítvány számát szerepeltetni az adásvételi vagy a bérleti szerződésekben (Ettől függetlenül lehet, mert több információt tartalmazhat a szerződés, vagy ha külön adjuk át, akkor érdemes arról is egy átvételit írni.), de továbbra is kötelező marad ennek elkészítése. Szigorítják az új épületek építésére vonatkozó „közel nulla” energiaigény követelményeit is.

MIÉRT VÁLTOZTATJÁK MEG?

Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló fent említett rendelet módosításának célja egy olyan új energetikai tanúsítványi minta és arculat meghatározása, amely a korábban hatályos mintához képest sokkal inkább átlátható, felhasználóbarát, nem csupán az  épület egészének, hanem az  egyes épülettechnikai rendszereknek (fűtés, légkondicionálás, szellőzés, világítás, használati melegvíz stb.), valamint az  épületszerkezeti elemeknek az  energiahatékonyságát is értékeli, emellett részletes, időszakokra bontott felújítási és korszerűsítési javaslatot is rögzít az  épület tulajdonosa számára, amely korszerűsítési javaslatok összhangban állnak az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló miniszteri rendelet egyes követelményszintjeivel. A tanúsítvány emellett részletes fotódokumentációt is tartalmaz, amely jól beazonosíthatóvá teszi az értékelt épületet vagy rendszert. A rendelet többi melléklete és besorolási szabályai is megváltoznak, szintén a fenti követelményszintek fogják azokat meghatározni. Így indokolta a kormány a változást.

 

Biztosan mindenki láttam már ezt a képet:

Energetikai tanúsítvány

A fenti képet el is felejthetjük, mert helyette ez lesz novembertől:

Új energetikai tanúsítvány besorolás - B3 INGATLAN

MIT IS JELENT EZ PONTOSAN?

Az alábbi táblázatban részletesen láthatjuk, hogy mit is jelentenek az energetikai tanúsítványnál használt betű jelölések.
Mert már kétféle hatékonysági skálán kell a tanúsított épületeket besorolni.

 

Új energetikai tanúsítvány besorolás táblázata - B3 INGATLAN

Hazánkban a „közel nullás” követelményszint hatályba lépését (100 kWh/nm/év energiaigénnyel) többször halasztotta a kormány, a legutóbb 2024. június 30-ára. Ez azt jelenti, hogy a határidő után már csak a „közel nulla” energiaigényű új építésű ingatlanok kapnak használatbavételi engedélyt.

HOGYAN FOG KINÉZNI AZ ÚJ ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY?

Forrás:
2023. évi 78. számú rendeletet részletesen a Magyar Közlönyben lehet tanulmányozni. 

Energetikai tanúsítványt az ingatlan értékbecslés mellé kedvezményes áron is megrendelheti:

Szerző: B3 Ingatlan | Tunyogi Bálint
ingatlanvagyon-értékelő és közvetítő

 

Hogyan adja el ingatlanát felkészülten?

Tanácsadás ingatlan eladáshoz - 0%-os sikerdíj!

Eladná ingatlanát?
Értékbecslésre, tanácsadásra van szüksége?
Vegye fel velem a kapcsolatot: