fbpx
+36 30 555-0542 info@b3ingatlan.hu

Nem kenyérre kell!

Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember már találkozott a „Nem kenyérre kell” kifejezéssel ingatlan eladás vagy ingatlan vásárlás során.

LEFORDÍTVA EZ TALÁN A KÖVETKEZŐKET JELENTHETI:

  • nem sürgős az ingatlan eladása,
  • ha ennyiért megveszik, akkor eladja,
  • igazából nincs komoly eladási szándék mögötte…

és még lehetne sorolni.

JELLEMZŐ A TÚLÁRAZÁS?

Ez a hozzáállás pár évvel ezelőtt, amikor még folyamatosan emelkedtek az ingatlanárak, akkor működött, mert volt idő kivárni, amíg az ingatlan eléri az akkori reális árát.  Jellemzően a tulajdonosok 10-20, de akár 30% felett is képesek a saját ingatlanukat túlárazni.

2023-ban ez a kivárás már nem működik. Hiszen stagnál a piac, sőt már kis mértékű csökkenés is megfigyelhető az eladó ingatlanok árainál. Vagyis, ha valaki a címben szereplő kifejezést használja, akkor nagy valószínűséggel nem fogja tudni eladni az ingatlant azon a túlárazott áron, mint régebben.

HOGYAN ÉRTÉKELJÜK A SAJÁT TULAJDONUNKAT?

Ez abból ered, hogy a saját magunk által berendezett, eltervezett otthonhoz nagyon ragaszkodunk. Pláne, ha két kezünk munkája is benne van abban a családi házban, lakásban, amit el kellene adni, ekkor a tulajdonos hajlamos azt túlárazni. De sajnos az érzelmi értékét a vevők nem fogják kifizetni.

Sokszor mondják nekem, hogy ott ennyi és ennyi volt a m², amit a szomszéd-ismerősének-a-barátjának-a-testvérének-a-sógora adott el a múlt héten.
Nos… ezeket a sztorikat azért érdemes fenntartással kezelni. Nincs 2 egyforma ingatlan. Nagyon sok múlik, hogy mennyi lesz egy ingatlan fajlagos m² ára. Erről érdemes kikérni egy értékbecslő vagy ingatlanközvetítő független véleményét, tanácsát a már említett fenti okok miatt.

Amennyiben komolyan gondolja az eladást és hajlandó az érzelmi kötődést is elengedni, akkor sokkal hatékonyabban tudok segíteni az ingatlan eladásban. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy így jóval olcsóbban adjuk el. Itt a lehető legjobb reális ár lesz a cél, az adott időpontban.

Több mindent meg kell ilyenkor vizsgálni, mielőtt egyáltalán elkezdhetnénk hirdetni az adott ingatlant. Ezt akár egy értékbecsléssel egybekötött ingatlan tanácsadás alkalmával személyre szabottan át lehet beszélni. Keressen bizalommal!

Szerző: B3 Ingatlan | Tunyogi Bálint
ingatlanvagyon-értékelő és közvetítő

 

Hogyan adja el ingatlanát felkészülten?

Tanácsadás ingatlan eladáshoz - 0%-os sikerdíj!

Eladná ingatlanát?
Értékbecslésre, tanácsadásra van szüksége?
Vegye fel velem a kapcsolatot: