fbpx
+36 30 555-0542 info@b3ingatlan.hu

Foglaló vagy előleg? Mi a különbség?

Ingatlan eladás – vásárlás esetén biztosan találkozni fog a foglaló és az előleg kifejezésekkel. Ha ingatlanirodán keresztül történik a vásárlás, akkor még a biztosíték is szóba kerülhet. Röviden tisztázzuk a fenti fogalmakat, hiszen nem mindegy hogyan teszünk le pénzt.

Ha semmilyen probléma nem merül fel, akkor nem fogjuk észrevenni a különbséget.

Mindegy, hogy foglaló vagy előleg jogcímén adunk át bizonyos pénzösszeget a szerződéskötéskor, az a vételár részét fogja képezni.

Foglaló vagy előleg? Röviden a lényeg:

Ha valamilyen oknál fogva az üzlet meghiúsul, akkor az előleg visszajár teljes mértékben. Ezzel szemben a foglalót már elveszíti a vevő, amennyiben a szerződés a számára felróható okból hiúsult meg. Ha az eladó gondolja meg magát, akkor a kapott foglaló kétszeresét köteles visszatéríteni, amennyiben miatta hiúsult meg a szerződés.

Ha a felelősség egyformán terheli az eladót és a vevőt is – vagy ha egyikük sem okolható az adásvétel meghiúsulásáért -, akkor a foglaló is visszajár.

Foglaló

2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 6:185. §

1) A másik félnek fizetett pénzt akkor lehet foglalónak tekinteni, ha annak fizetésére a kötelezettségvállalás megerősítéseként kerül sor, és ez a rendeltetés a szerződésből egyértelműen kitűnik.

2) Ha a szerződést teljesítik, a tartozás a foglaló összegével csökken. Ha a szerződés teljesítése olyan okból hiúsul meg, amelyért egyik fél sem felelős, vagy mindkét fél felelős, a foglaló visszajár.

3) A teljesítés meghiúsulásáért felelős fél az adott foglalót elveszti, a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni.

4) A foglaló elvesztése vagy kétszeres visszatérítése a szerződésszegés következményei alól nem mentesít. A kötbér és a kártérítés összege a foglaló összegével csökken.

5) A túlzott mértékű foglaló összegét a kötelezett kérelmére a bíróság mérsékelheti.

Biztosíték

Az első bekezdésben megemlítettem a biztosítékot is.

Ha ingatlanközvetítőn keresztül teszünk ajánlatot, akkor nem találkozik közvetlenül a vevő és az eladó. Ilyen esetben, ha a vevő tesz egy írásos ajánlatot, akkor a letett pénzösszeget hívjuk biztosítéknak. Ezt az összeget az ingatlanközvetítő veszi át.

A közvetítő átadja az írásos ajánlatot az eladónak. Ebben az ajánlatban minden fontos adat szerepel, ami az adásvételben is benne lesz, sikeres megegyezést követően. Amennyiben az eladónak tetszik az ajánlat és minden tekintetben elfogadja, aláírja a dokumentumot, akkor a biztosíték átminősül foglalónak. Ebben ez esetben a már említett fenti szabályok érvényesek.

Ha elutasítja az ajánlatot és a vevő sem hajlandó többet adni érte, akkor a biztosíték teljes összege visszajár a vevő(jelöltnek), ugyanúgy, mint az előleg esetében.

Tanács

Úgy gondolom, ha valakinek komolyak a szándékai, akkor csak a foglalót fogja használni. Hiszen az előleg esetében semmilyen garancia nincs. De ha már van vesztenivaló, akkor meggondolja magát mindkét fél. Amikor foglalót teszünk le a szerződéskötés előtt vagy azzal egyidejűleg, akkor a foglaló mértéke ne haladja meg a 10 %-ot. Az esetleges peres ügyekben a túlzottan magas foglalót a bíróság csökkentheti. 

Kérdése van? Tanácsadásra van szükség? Nézze meg a tanácsadói oldalt is: ITT.

Eladná ingatlanát?
Értékbecslésre, tanácsadásra van szüksége?
Vegye fel velem a kapcsolatot: