fbpx
+36 30 555-0542 info@b3ingatlan.hu

Komfortfokozatok: összkomfortos, komfortos, félkomfortos, komfort nélküli

1993. évi LXXVIII. törvény [ Lakás tv. ] 91/A. §-ban olvasható a komfortfokozatok listája, értelmezése részletesen. Most itt az egyszerűsített megfogalmazást fogja olvasni, vagyis csak a lényeget. Ha valaki kíváncsi a részletes leírásra, akkor a fenti linken meg tudja nézni.

Mikor találkozunk a komfortfokozatok kifejezéssel?

Amikor egy lakás, családi ház esetleg nyaraló komfortfokozatáról beszélünk, akkor úgymond egy összesítést kapunk annak a helyiségeiről, melegvíz-ellátásáról, fűtési módjáról, közművesítettségéről. A komfortfokozattal ingatlan eladás, ingatlan keresés, illetve bérlés esetén találkozhatunk. Természetesen ingatlan értékbecslés esetén is az elsők között szerepel, hogy az értékelt ingatlannak milyen komfortfokozata van.

Milyen komfortfokozatok vannak a törvényben?

 

Összkomfortos

Összkomfortos lakásról, házról akkor beszélhetünk, ha 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával, fürdőszobával, WC-vel és konyhával vagy legalább 4 négyzetméter alapterületű, főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, továbbá központos fűtési móddal, melegvíz-ellátással, közművesítettséggel rendelkezik.

Komfortos

Feltételei alapvetően megegyeznek az összkomfortos lakáséval, annyi eltéréssel, hogy a fűtés központos helyett egyedi, például kályha (elektromos hőtároló kályha, szilárd tüzelésű kályha, stb.).

Félkomfortos

Félkomfortosnak tekinthető az a lakás, családi ház, ha a komfortos lakás feltételeinek nem felel meg maradéktalanul, de 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel, fürdőszobával vagy WC-vel, valamint egyedi fűtési móddal rendelkezik és közművesített legalább a villany és a víz.

Komfort nélküli

A félkomfortos lakás követelményeit nem teljesíti, de legalább 12 négyzetmétert meghaladó lakószoba, illetve főzőhelyiség (vagy 4 négyzetméterű főzést lehetővé tevő lakótér), WC, egyedi fűtés és vízvétel lehetősége biztosított.

Szükséglakás

Még a komfort nélkülinél is kisebb és kevésbé felszerelt. A hirdetési portálokon ezzel nem nagyon találkozhatunk, de a törvényben így szerepel:
Szükséglakásnak minősül
az olyan helyiség (helyiségcsoport), amelynek (amelyben legalább egy helyiségnek)
–  alapterülete 6 négyzetmétert meghaladja;
–  külső határoló fala legalább 12 centiméter vastag téglafal vagy más anyagból épült ezzel egyenértékű fal;
–  ablaka vagy üvegezett ajtaja van; továbbá
–  fűthető; és
–  WC használata, valamint a vízvétel lehetősége biztosított.

Duplakomfortos ingatlan vagy a luxus ingatlan kifejezésekkel az ingatlan hirdető portálokon találkozhatunk. A törvényben nem szerepelnek ezek a meghatározások. De azért ezeket is érdemes szót ejteni, hogy a hirdető portálok hogyan értik, mikor érdemes bejelölni az ingatlan hirdetésénél.

 

Duplakomfortos

Természetesen rendelkeznie kell mindennel, ami egy összkomfortos ingatlanban benne lehet, ezen felül akkor beszélhetünk duplakomfortról, ha legalább két fürdőszobával, két WC-vel rendelkezik az adott lakás vagy családi ház. Vagyis dupla annyi embert képes összkomfortosan fogadni/ellátni.

 

Luxuslakás, luxusingatlan

Luxus ingatlanokról akkor beszélhetünk, ha a fentieken felül teljes biztonsági rendszer (társasházaknál 24 órás portaszolgálat), tágas nappali, medence, teljes mértékben klimatizált, saját fürdőszobával rendelkező hálószoba is tartozik az ingatlanhoz.

Szerző: B3 Ingatlan | Tunyogi Bálint
ingatlanvagyon-értékelő és közvetítő

 

Eladná ingatlanát?
Értékbecslésre, tanácsadásra van szüksége?
Vegye fel velem a kapcsolatot: