fbpx
+36 30 555-0542 info@b3ingatlan.hu

Ingatlan értékbecslés és a helyszíni szemle

Ingatlan értékbecslés és a helyszíni szemle

Mi történik a helyszíni szemlén, ha ingatlan értékbecslést rendel?

Amikor értékbecslésre van szükségünk, akkor értékbecslőt (hivatalos néven: ingatlanvagyon-értékelő) keresünk az interneten. A legjobb, ha már ismerünk is egy megbízhatót. Ha talált már egy szimpatikus értékbecslőt, akkor a következőre számíthat a helyszíni szemle során:

Első körben megismerjük az ingatlant, felmérjük az állapotát, közben fotózás is történik.

Meg kell bizonyosodni, hogy a közművek valóban be vannak-e kötve. Az ingatlanról több kép készül, külső-belső fotózásra lehet számítani, ahol jól látszik az ingatlan állapota.

Mivel az értékbecslő a helyszíni szemlén szemrevételezés útján állapítja meg az értékelt ingatlan állapotát, ezért további kérdésekre is lehet számítani. A kérdések nagyban függnek, hogy milyen típusú ingatlanról van szó, ezért erre most nem térünk ki. Csak alapvető dolgokat kell tudni az ingatlanról, illetve a pozitív és negatív tulajdonságokat is ki lehet emelni.

A legjobb, ha rendelkezik műszaki leírással. Mert abban benne lesz minden olyan információ, mely az értékbecslő számára fontos lehet az ingatlan értékbecslés és a helyszíni szemle alkalmával. Amennyiben nincs ilyen dokumentum, akkor a szemlén az értékbecslő fel fogja írni ami számára nélkülözhetetlen egy értékbecslési szakvélemény elkészítéséhez.

Milyen dokumentumokkal készüljön?

A már említett műszaki leíráson kívül a következő dokumentumok is kellene fognak:

– tulajdoni lap (30 napnál nem régebbi, nem hiteles, szemle másolati példány)
– térképmásolat (90 napnál nem régebbi, jelenlegi állapotot tükröző másolati példány)
– alaprajz (mérethelyes)

Amennyiben nem rendelkezik vele, akkor az értékbecslő lézeres mérővel le fogja mérni a helyiségeket, melyből a hasznos nettó alapterületet ki tudja majd számolni.

Az alapvető dokumentumokon kívül más iratokra is szükség lehet, pl.:

használati megállapodás és vázrajz (osztatlan közös tulajdon esetén, ügyvéd, vagy közjegyző által ellenjegyzett)

jogerős építési engedély (folyamatban levő építés és bővítés esetén)

jogerős használatbavételi engedély (amennyiben az ingatlan jogi rendezéséhez szükséges)

fennmaradási engedély

működési engedély (működési engedélyhez kötött tevékenység esetén)

társasház alapító okirat (társasházi albetét esetén, jelentős alapterületbeli eltérés indoklásához, vagy beazonosításához)

helyiséglista / alapterület kimutatás (nagyobb, vagy speciális ingatlanok esetén, nettó területi adatokkal)

– speciális ingatlanok esetén egyéb dokumentumok is felmerülhetnek.

Az értékbecsléshez szükséges helyszíni szemle végén

Ha megtörtént a fotózás, adatok egyeztetése, dokumentumok átvétele, akkor már csak a díjfizetés van hátra. Ezt a legtöbb esetben készpénzzel és utalással is rendezheti. A szakvélemény csak akkor kerül átadásra, amennyiben megtörtént a fizetés is.

Egy családi ház vagy lakás helyszíni szemléje átlagosan fél óra időtartam alatt megvan. Speciális ingatlanok esetében akár több óra is lehet, illetve nem csak egy alkalommal történhet a szemle. A fenti listán kívül egyéb tényezőkre is figyel az értékbecslő, de ez nem érinti a megrendelőt. Minden irat digitálisan kerül rögzítésre, azokat az értékbecslő nem fogja elhozni.

Amennyiben nem rendelkezik hivatalos iratokkal (tulajdoni lap, térképmásolat) és nincs lehetősége, vagy nem tudja online kikérni, akkor az értékbecslő külön díj ellenében beszerzi a fenti iratokat.

Már tudja mire számíthat, ha értékbecslőt hív és a helyszíni szemlét megemlíti. Amennyiben kérdése van, vagy egy megbízható értékbecslő után kutat az interneten, akkor kérjen árajánlatot itt is.

 

Amennyiben az értékbecslés és a helyszíni szemle megtörténte után tanácsadásra, energetikai tanúsítványra van szüksége, akkor is keressen bizalommal. Válogasson a speciális csomag ajánlatok között kedvezményes áron. Tekintse meg a társoldalt is:
www.ertekbecsles-tanacsadas.hu

Eladná ingatlanát?
Értékbecslésre, tanácsadásra van szüksége?
Vegye fel velem a kapcsolatot: