fbpx
+36 30 555-0542 info@b3ingatlan.hu

Miért éri meg az ingatlan értékbecslés?

Mert egy független ingatlan értékbecslő reális áron látja az adott ingatlan értékét. Ha csak egy kisebb értékű ingatlan értékbecslési szakvéleményére vagyunk kíváncsiak, már akkor is megéri az a pár tízezer forintos értékbecslési díj.
(Az értékbecslés ára nem függ az adott ingatlan értékétől, sokkal inkább a méretétől, és a szakvélemény részletességétől.)

Amennyiben eladóként jól kalkulálta ki az ingatlan árát, akkor az értékbecslési szakvélemény megerősítheti a döntését. De ha nem, akkor megelőzheti azt, hogy áron alul értékesítse ingatlanát, vagy épp az ellenkezője, akár évekig is próbálkozhat az eladással magasabb áron.

Eladó és vevő számára is megéri az ingatlan értékbecslés.

Mert az eladó reális áron tudja értékesíteni eladó ingatlanát, így időt és pénzt is spórolhat azzal, hogy nem kell fizetni és folyamatosan frissíteni a hirdetéseket. Nem kell a hétvégét azzal tölteni, hogy csak nézelődök jönnek az ingatlanba. Ha az eladó évekig ott lakott, akkor lehetséges, hogy kicsit elfogult a saját ingatlanával kapcsolatban. Hiszen a vevő számára lényegtelen, hogy az eladó mennyire kötődik az eladás alatt lévő ingatlanhoz.

Vevő szempontjából azért jó, mert megismerheti az ingatlan valós piaci értékét, ezáltal a vételt megfelelő befektetésként is elkönyvelheti.

Családon belüli viták esetében is a legjobb megoldás egy független ingatlan értékbecslés. Így elkerülhetőek a veszekedések és a sokszor évekig tartó peres eljárások is megelőzhetőek családon, rokonságon belül a reális érték alapján történő megegyezéssel.

Mi történik egy ingatlan értékbecslés során?

Az értékbecslő a helyszíni szemlén felméri az ingatlan állapotát, fényképeket készít. Az ingatlan nagyságától és bonyolultságától függően fél óra – egy óra időtartamra lehet számolni. Persze ha megvan az ingatlan alaprajza, műszaki leírása, akkor az nagy segítség.

Érdemes a szemlére előkészíteni a dokumentumokat, beszerezni egy 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot.

Amennyiben a környéken a közelmúltban volt hasonló ingatlan adásvétel, melyről van hiteles információja az értékbecslőnek, akkor abból dolgozik, amennyiben nincs, akkor a jelen pillanatban aktuális piaci kínálati árakat hasonlítja össze. Általában 3-5 ingatlan adatait veszi alapul, melyek nagyban hasonlítanak az értékelt ingatlanhoz. Ezt követően sorban megvizsgálja egyesével az ingatlanokat, értékmódosító tényezőknél korrekciókat használva. Értékmódosító tényezők között szerepel többek között az ingatlan elhelyezkedése, műszaki állapota, tömegközlekedéstől való távolsága stb.
Az esetek többségében a piaci összehasonlító számításon alapuló értékelési módszerrel készül el az értékbecslési szakvélemény.

Egyszerűnek tűnhet a fenti számítás, de sajnos a legtöbb esetben ez kicsit bonyolultabb, mint gondolnánk, mert vagy nincs elegendő összehasonlító adat a környéken, vagy nagyon speciális az ingatlan. Ezért itt az értékbecslő szakmai tapasztalata nagyon sokat számít, amit leegyszerűsítve úgy is szoktak mondani, hogy a „rutin meg az évek”.

A fenti számítás és az említett tapasztalatok miatt bizony sokszor százezreket, milliókat is spórolhat, ha eladás és vétel előtt az ingatlan értékbecslés mellett dönt és felkeres egy ingatlanvagyon-értékelő szakembert.

Eladná ingatlanát?
Értékbecslésre, tanácsadásra van szüksége?
Vegye fel velem a kapcsolatot: